Textilverkstad

Vävning

Funderingar kring ett randigt tyg

Lödösevanten gav mig ett tillfälle att fundera över randiga medeltida tyger. När man ser på översidan av vanten och mäter rapporten så är den 16 cm - randen 2,5 cm, mellanrummet 13,5 cm. Eftersom vanten inte har en söm upptill kan man mäta avståndet till nästa rand - den är 16,5 cm, rapporten är då 19 cm. Därefter finns ingen mer rand, men det 18 cm ner till vantens kant. Man kan alltså se tre ränder alla är ca 2,5 cm breda, mellan ränderna är det 13,5 cm, 16,5 cm och minst 18 cm. Det här är allt för mycket för att det är fråga om en deformering under åren i jorden. Jag ser det som att man vävt en rand, lite mellanrum, nästa rand etc, men inte brytt sig om att få samma mellanrum mellan ränderna.

Som vävare frågar jag mig då om det här är ett "medeltida" sätt att väva och se på mönster/ränder eller om det kanske är en orutinerad vävare som vävt det här tyget. Att få samma avstånd mellan ränderna är inte särskilt svårt. Kanske vi nutida vävare vill ha det mer symmeteriskt än medeltidens vävare?

Men vad händer med vanten om man utgår från ett tyg med regelbundna avstånd mellan ränderna och väver ett helt tygstycke?

Jag vävde ett tyg med regelbunden randning. I min planering av tyget utgick jag från att kunna lägga ut mönstret med vantparet bredvid varandra, det blir en tygbredd på ca 50 cm och 63 cm längd för en vante. Tyget skulle räcka till tre par vantar. Om jag då väver ett tyg med en rapport på 16,5 - 18 cm blir det även en rand längst ner på vanten insida.

Tyget blev ett experiment med en ny kvalité - 1 tr garn i varp och tvåtrådigt i inslag. Valkat ganska hårt i torktumlaren till rätt bredd och längd. Det gav en rapport på 16,5 cm och fyra ränder/vante.


På vanten utsida är det mönsterpassning av ränderna. Alltså bör man placera mönstret så i förhållande till ränderna.









Randen på tumbiten är placerad på samma sätt som på originalvanten. Det ger också den bästa tygekonomin.

På utsidan passade den extra randen in på den nedre randen på ovansidan.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2014