Textilverkstad

Vävning

Exempel ur Textile and Clothing

Boken om Londonfynden* innehåller mängder av beskrivningar av tyger. Ett exempel ur den får illustrera försöken att väva efter andras analyser och beskrivningar. Bland fynden av kypertvävda tyger finns en liten grupp (7 st) i 6-sk kypert från 1300-talet. Det är tunna kamgarnstyger. De är färgade med krapp.
Att jag fastnat för just den här gruppen beror på att ett av tygerna är mönstrat och det finns en analys av tyget i boken. Det är en spetskypert med en bård tvärs över tyget. Man skymtar en mörkare rand. (Pl 2)
Uppgifter ur boken

varp: "reddish-pink"
inslag: "possibly undyed"

inslag i bården:
spetskyperten samma som varpen omgivet av "light purple" och "white"

täthet:
27 varptrådar/cm
27 & 30 inslag/cm

Z-spunnet garn i varp och inslag.
färgat med krapp


Bilderna till vänster är analysen från boken (fig 29) och analysen inlagd i ett vävprogram som ger vävens inredning.
Till höger är min väv.Att hitta ett 1-trådigt kamgarn i handeln som ger en täthet på 27 trådar/cm är nog näst intill omöjligt. Jag beslöt att prova med det tunnaste jag hade. Ett 2-trådigt kamgarn 36/2. Det skulle ge 16-18 trådar/cm.

I garnhyllan fanns blått på kon, färdigt att varpa från. Så provet fick bli blått. Jag färgade till lite mörkblått. Och eftersom beskrivningen gjorde skillnad på vita inslag och det som möjligen var ofärgat, så fick det ofärgade bli grått.

Det här är resultatet. Och även om det är "fel" färg, täthet och garn kan det kanke ge en uppfattning om det ursprungliga tyget - lite mer än bilderna och uppgifterna i boken.

En annan svårighet är att det är bara tätheten som är angiven, inte garnets diameter. Man kan alltså inte veta hur tätt trådarna ligger tillsammans. Jag provvävde både med 16 tr/ cm och med 18 trådar/cm. Båda gav goda tygkvalitéer, men vad som är mest likt går inte att säga.

Det går inte heller att veta om det är en enstaka bård eller om den återkommer och med vilket avstånd. Det bevarade tyget är bara 45 mm i höjd.

Det blev ett tunnt och smidigt tyg. Men ändå mycket grövre än orginalet!


TILLBAKA

* Crowfoot, Pritchard, Staniland, Textiles and Clothing. 2002.

© Åsa Martinssons textilverkstad 2009