Textilverkstad

Vävning

Prickigt kjortelband

Under förra året, 2018, funderade vi en hel del över alla dessa prickar och linjer som man ser på dräkter och andra textilier i olika manuskript. Martin gick igenom ett antal manuskript och jag provvävde några tyger med olika ränder och prickar.

Om det har vi skrivit på bloggen under "Prickar&linjer/Dots&Stripes.

Efter att ha provvävt tygerna funderade jag vidare på alla kjortelfållar och kantningar runt hättor med en linje och prickar. Jag vävde några olika band och fastnade för en variant som jag vävde och sydde fast på en hätta.Sommaren 2019 blev det en prickig kant runt min kjortel.

Bandet är vävt med kamgarn 20/2 och de vita prickarna och randen med Möbelåtta 8/2. Det gäller att hitta färg på kamgarnet som är så nära kjorteltyget som möjligt, åtminstone samma ljushet, så att det är prickarna och randen man ser, inte att det är ett band.

Genom att det är olika grovlek på garnerna och den vita randen endast finns i den ena kanten väver varpen in olika. Bandet blir svagt svängt. Kanten med den vita randen blir lite längre och det är en fördel när man syr fast det på en svängd kjortelfåll.

Detta är en tolkning av hur det är möjligt att få prickar och ränder på sin kjortelfåll. Sedan kan man diskutera om det har funnits den här sortens dekorationer på dräkterna - eller om det är något som manuskriptens illuminatörer hittat på.

Beskrivning på bandet som ett pdf.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2019