Textilverkstad

Vävning


Jag letade efter en bild med rutiga kuddvar. När jag inte fann den, frågade jag på Historiska världars forum - och fick en helt annan bild på rutiga kuddar. Den var helt oemotståndlig.

I sängen ligger en diagonalmönstrad kudde med tofsar. Den har ett vitt tyg, linne? som skydd. Och i vaggan ligger en likadan kudde fast mindre. "Vackra, mönstervävda tyger med diagonalmönster", tänkte jag. När man väl hittat en bild så dyker det upp fler. Jag fann allt fler bilder med liknande kuddar och tänkte att så vanligt var det nog inte med mönstervävda tyger. Kanske man kunde väva ett vanligt rutigt tyg och så använda det på snedden.

Eftersom det rör sig om inredningstextil ville jag väva i ett kamgarn. Kamgarnstyger användes till inredning på grund av att deras glatta, lite hårda yta står emot damm och smuts. Jag hade rester av ett 2-trådigt kamgarn. Något en-trådigt kamgarn har jag inte hittat i handeln. Två klara blå - indigo - och två guldgula - lav, löv, krapp - räckte till en väv.

Jag sydde dem som "kuvert"och det fungerade fint. Det var en fördel att inte ha sömmar utmed sidorna, kuddarna fick vackrare form.

När jag såg hur mycket garn jag hade räknade jag ut att det skulle räcka till tre kuddar. Det blev även en liten - som fick stora tofsar.

En stor kudde och den lilla tillhör det som är till salu.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2009