Textilverkstad

Visby

Mer om oss

Hur blir man en "medeltidsnörd"? Så kan utomstående säkert uppfatta oss. Dräkter, tältpaviljoner, hantverk. Allt så olika mot det liv man lever i ett bekvämt hus i Visby innerstad. Det finns långa svar och det finns korta.

Det kortaste är väl "medeltidscamping". Fast i vårt fall tar vi inte med oss så lite som man kan bära på ryggen och vandrar ut i öde trakter för att slå upp våra tält. Istället fyller vi en trailer med allt som behövs för en mycket bekväm tillvaro. Och det blir allt efterhand mer och mer utrustning som ska med. Den enda begränsningen är vikten och volymen och bilens dragkraft. Även om man inte strävar efter att uppleva strapatser kommer de ändå objudna. Och efteråt kan man minnas hur man klarade slagregn och storm och ibland helt underbara soliga dagar och ljumma kvällar. Till ett kortare svar hör väl också "vänner". Människor man aldrig hade träffat under andra förhållanden. Möten som blir till bekantskap som blir till vänskap.

Ett längre svar handlar om historiskt intresse, som av naturliga orsaker börjat med fokus på högmedeltidens Visby. Eftersom vi bor innanför den ringmur som utlöste inbördeskriget 1288 och har ett av marktornen i vår trädgård, Långe Henrik, blir historien påmind var gång vi går ut i trädgården.

Och så finns Medeltidsveckan på Gotland, som den första och största medeltida festivalen. Den allra första medeltidsveckan deltog Åsa i. Det var 1984. Första söndagen som mundan person och andra söndagen i en medeltidsdräkt, så som den kunde se ut då. Martins medeltid började i och med flytten till Gotland. Medeltidsveckan hade då funnits i tio år. När han en dag upptäckte att Åsa var medlem i Medeltidsgillet tänkte han att där skulle man kunna engagera sig. Döm om hans förvåning när tämligen snart valberedningen ringde och ville förslå honom som ålderman. Det blev elva år som ålderman och med uppdraget följde att vara ledamot i Medeltidsveckans styrelse.

Under själva festivalen var vår fasta punkt länge tornerspelen där vi inom Gutars bågskyttar tävlade med våra långbågar. Med dem reste vi första gången till Bornholm och Middeldermarkeden. Bornholm har sedan första gången blivit vårt särskilda sommarviste. När bågskyttarna slutade resa dit fortsatte vi och blev "Grupp Risma", slog upp ett litet läger och visade upp hantverk och förmedlade något av ett medeltida liv.

Så småningom sökte vi oss till Styringheim och SCA, där framför allt dess Art & Science inspirerade Åsa att sy för hand. Många är otroligt kunniga i sina hantverk och utför sina arbeten efter historiska förlagor.

Vi närmar oss medeltiden på tre olika sätt - Medeltidsveckan med sin festivalkaraktär, Risma med historiskt återskapande och "drömmen" om den ljusa medeltiden inom SCA. Inom alla fundamenten är vi de vi är: Åsa vävare och Morten kanik. Vi byter inte identitet, utan söker att vara desamma både i nutid och dåtid.

De senaste somrarna, sedan 2013, har vi på Bornholms Middelaldercenter fått förtroendet att inreda Stormansgårdens kammare med våra egna, handvävda inredningstextilier. För besökarna visar vi hur en medeltida miljö kunde se ut, med sängutrustning, dukar på bord och kistor, bänkdynor, draperier och en hel garderob med diverse handsydda plagg. Förutom att förmedla medeltidsmiljö blir det också en hel del om Bornholms och Danmarks historia under 1300-talet.


Höst på Stormansgården

Kontakt:
Åsa Martinsson
Martin Eriksson

© Åsa Martinssons textilverkstad 2016