Textilverkstad

Textila redskap

Bandgrindar


Vid ett besök på Historiska museet drog Mari-Louise Franzén ut en låda...

I Väskinde kyrka fann man vid en arkeologisk undersökning 1953 under landsantikvarie Greta Arwidssons ledning en liten bandgrind under kyrkgolvet. Materialet är horn, troligen älg. Den är skuren ur ett något konkavt stycke och har inskuren dekor med inlagd svart färg. Den dateras till medeltidens senare del, med ett frågetecken.

Grinden har plats för 11 trådar. Det finns extra hål vid sidorna så 13 trådar går det att väva med. En så liten grind är perfekt att väva kanter med.



Väskinde-bandgrinden inspirerade Martin till att göra en förenklad modell och gjorde så man kan ha 15 trådar i den. Den är fortfarande lika liten. Med de några fler trådarna räckte grinden också till för att få tillräckligt med trådar för väva samman två tygstycken. Det är ett bra sätt att foga samman en börs.

En beskrivning på att tillverka en liten börs


Med tiden blev det några av samma storlek, men mera utskurna. Den första var en gåva till Lia när hon blev laurel på Drachenwalds Universitet i Finland.

Väskinde-bandgrinden har extra hål i hörnen. Vad de ska användas till är fortfarande ett mysterium.


Grinden från Väskinde och två andra små bandgrindar från Bergen är de enda vi hittar från medeltiden. Bakåt i tiden är det ett hopp ner till 300-talet då det finns ett antal små grindar bevarade.

Martin har skrivit om det - Bandgrindar från romersk tid och från medeltid i Norden

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2013. Reviderad 2023